BTW Tarieven

Welke BTW-tarieven bestaan er? 21, 19 en 6% BTW

  • 19% – Dit was het voormalig BTW-tarief dat algemeen gold. Sinds 2012 is besloten dat dit bedrag verhoogd moest worden naar 21%.
  • 21% – Voor vrijwel alle diensten. Algemeen geldend. Onder meer zakelijke dienstverlening en branches waarin hoge kosten gangbaar zijn. Alle diensten en transacties die buiten de benoemde diensten bij 6% genoemd worden, vallen onder deze post.
  • 6% – Dit geldt voor een groot aantal diensten. Meer informatie over welke diensten kun je op deze pagina lezen. Het geldt onder meer voor reparaties aan fietsen, kledingrepataties en een hoop diensten die gemoeid gaan met lage transacties. Deze bestaat grotendeels voor de diensten (links) en goederen (rechts) uit onderstaande lijst:

BTW Diensten en Goederen 6%

Bron: Belastingdienst. Gekopieerd van de website van de Belastingdienst.

  • Vrijgestelde BTW Dit is een uitzonderingscategorie die niet vaak van toepassing is. Er zijn producten waarover de BTW vrijgesteld is. Dit is voornamelijk een interessante groep voor ondernemers, omdat zij hier rekening mee moeten houden met het doen van hun administratie en het uiteindelijk doorvoeren van hun aangifte omzetbelasting. Voorbeelden van producten die vrijgesteld zijn van BTW zijn veelal bankkosten. Vaak staat het op de factuur vermeld als er hier sprake van is.
  • Verhefde BTW. Dit gebeurt vaak bij producten of diensten die je als bedrijf aanschaft in het buitenland. Veelal vragen partijen of je een bedrijf bent en zo ja, wat je VAT number is. Zodra je je hebt geidentificeerd zettten ze vaak geen BTW kosten op de factuur, en wordt deze verheft. Meer daarover lees je op de ‘Wat is BTW‘ pagina.
  • Het nultarief: Dit tarief wordt gerekend voor internationale handel. Denk daarbij aan handel tussen landen buiten de EU (voor binnen de EU geldt een ander tarief). Wat een opmerkelijker fenomeen is, is de manier waarop ze in China omgaan met het supporten van hun eigen handel naar het buitenland. Daar steunt de regering ondernemers niet alleen met gunstige BTW tarieven, maar ook met vergoeding van verzendskosten waardoor Chinese webshops wereldwijd voor nauwelijks kosten producten kunnen verschepen.
BTW Tarieven
5 (100%) 2 votes