BTW bij wanbetaling/oninbare voordering terugvragen

Het is algemeen bekend dat ondernemers er soms mee te maken krijgen: wanbetalers. Stel dat je een bedrijf hebt en een klant niet betaalt, maar jij hebt wel netjes vooruit gefactureerd en aangenomen dat je over die facturen BTW moet afdragen. Je hebt bijvoorbeeld vooruit gefactureerd, BTW afgedragen voor nog niet betaalde facturen en je klant vertrekt met de noorderzon. Wat doe je dan? Moet je gaan bellen met de belastingdienst? Wij leggen het je uit in dit artikel.

BTW terugvragen indien wanbetaling

Je kunt middels een formulier een suppletie doen waarbij je de wanbetaling rechttrekt in de BTW aangifte. Ons belastingstelsel werkt gelukkig niet heel strict en bied uitkomst bij vergissing in het verleden. Zo kan je een wijziging in je inkomstenbelastingaangifte met terugwerkende kracht doorvoeren. Dit gebeurt bij veel bedrijven die voor het eerst een boekhouder in dienst nemen nadat ze zelf lange tijd de boekhouding hebben gedaan. Kleine foutjes kunnen er ingeslopen zijn en middels een suppletie kunnen deze hersteld worden. Zo kan je over een bepaald kwartaal je aangifte omzetbelasting herroepen en wijzigen voor correcte gegevens.

Concreet, stel dat je een wanbetaler hebt die de factuur niet heeft voldaan waardoor jij te veel BTW hebt afgedragen. Dan kan je een suppletieformulier invullen over het kwartaal waarop dit van toepassing is. Snel, simpel en eventueel met behulp van een belastingdeskundige of telefonische support. Laat je niet bangmaken door het op het oog complexe procedure. Praktisch gezien is een suppletie zo ingediend en kan je geld terugvragen.

Wat ook een mogelijkheid is, is het vooraf aanmerken van een risicobetaler. Stel dat je vermoed dat een betaalde klant weleens een wanbetaler kan zijn, dan kan je hier reeds rekening mee houden bij het doen van de BTW aangifte. Onder bijzondere omstandigheden kan je aanspraak maken op deze regelingen, maar dat is voor iedere situatie weer anders.

Kortom, trek niet zelf een besluit over hoe je moet omgaan met BTW terugverdoren bij wanbetaling in de aangifte van de omzetbelasting (BTW). Raadpleeg altijd een boekhouder en bel de belastingdienst.

BTW bij wanbetaling/oninbare voordering terugvragen
5 (100%) 1 vote