Wat is BTW? Afkorting en Betekenis

Wat is BTW?

Wat is BTW?In het kort: het is belasting dat je over een bepaald verkocht of aangeschaft product betaalt. Dat wil niet zeggen dat je over alle aankopen belasting betaalt. Zo zijn er ook de zogenoemde 0% BTW aankopen. Een ander fenomeen waar veel ondernemers mee te maken krijgen is ‘BTW die is verheft’. Zo kan je binnen de EU een dienst of product aanschaffen waarover de BTW niet op de factuur vermeld staat, omdat je deze BTW als voorbelasting kan aftrekken en dus praktisch gezien geen geld hoeft af te dragen. Binnen de EU is dit heel erg goed geregeld, maar mocht je een product aanschaffen buiten de EU dan zou je praktisch gezien geld moeten afdragen aan het land buiten de EU en daar ook weer de BTW moeten terugvragen. Tussen EU-landen is dit gelukkig geen probleem, omdat er afgesproken is dat de BTW verhaald kan worden binnen je eigen land.

Wat betekent BTW? Afkorting.

BTW is de afkorting voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Deze uitdrukking stamt uit de economische terminologie die veelal gebruikt wordt. Om deze te begrijpen, moet je eerst begrijpen wat het begrip toegevoegde waarde omhelst. Dit kun je als volgt begrijpen: stel je maakt een houten boot, dan heb je materialen nodig. Denk daarbij aan hout, lijm, etc. Je koopt die producten in en je maakt er een boot van die je uiteindelijk voor meer euro verkoopt dan de kosten van de materialen waren. Kortom, je hebt waarde aan het hout en lijm toegevoegd. Dat is de toegevoegde waarde. Voor ondernemers: Over deze inkomsten betaal je belasting. Je moet geld afdragen aan de staat over de winst die je boekt.

Belasting over Toegevoegde waarde. Waarom?

Simpel, deze belastingen moeten betaald worden om het leven in Nederland zijn gang te laten gaan. Zonder belastinginkomsten kunnen scholen en ziekenhuizen bijvoorbeeld niet gefinancierd worden.

BTW tarieven: 6 of 21% BTW betalen?

Over de verschillende BTW tarieven kun je lezen op deze pagina.

Belastingverhoging? Van 19 naar 21%

Op 1 oktober 2012 is besloten om de belastingtarieven van 19 naar 21% te verhogen. Dit besluit kwam mede voort uit de crisis waarin het belastingspotje gespekt moest worden door oplopende tekorten. Echter, deze verhoging bracht als negatieve prikkel met zich mee dat producten relatief duurder werden waardoor het aantal aankopen afnam. De economie werd hier daardoor niet goed gestimuleerd wat weer tot teruglopende belastinginkomsten voor de staat leidden. Echter, de BTW is nog altijd 21%. Wellicht zullen nieuwe kabinetten hier wijziging in brengen.

Wat is BTW? Afkorting en Betekenis
4 (80%) 1 vote